WAT BEPAALT OF JE BINNENLUCHT GOED OF SLECHT IS?

Steeds vaker duiken bewustwordingscampagnes op over de kwaliteit van de binnenlucht waarin we leven. Beweging.net lanceerde onlangs zelfs de ‘luchtconsulent’ die bij je thuis de toestand van je huiselijke atmosfeer komt meten. Waarom is het binnenklimaat zo belangrijk en wat bepaalt of je thuis in een gezonde of ongezonde luchtbel leeft?

In Vlaanderen brengen we meer dan drie vierde van onze dag binnen door: op school, op het werk, thuis… Uit onderzoek blijkt dat de binnenlucht die we inademen vaak van erbarmelijke kwaliteit is, vuiler zelfs dan de buitenlucht. En dat heeft een effect op onze gezondheid. We slapen slechter, hebben meer last van allergieën, voelen ons futloos en kampen met concrete kwaaltjes zoals hoofdpijn, loopneus tot reuma. Verzadigde lucht in huis creëert ook een ideale kweekplaats voor schimmels, huisstofmijt en bacteriën. Overheidscampagnes willen mensen bewust maken van de impact die bezoedelde binnenlucht op kinderen en volwassenen heeft.

De grote boosdoener: isolatie

Vlamingen zijn kampioen in het isoleren van hun woningen. Ze worden dan ook flink aangespoord met premies voor dak-, vloer- of muurisolatie en hoogrendementsglas. Uiteraard allemaal van groot belang voor de duurzaamheid en de energie-efficiëntie, maar ook met een valkuil wat betreft de leefbaarheid. Als er te weinig of beperkte ventilatie voorzien is in de ruimtes, leidt dat binnen de kortste keren tot ongezonde binnenlucht, met onder andere muurschimmel en gezondheidsklachten tot gevolg.

Wat zijn de factoren die de kwaliteit van binnenlucht bepalen?

Een gezond en leefbaar binnenklimaat wordt bepaald door een aangename temperatuur, de aanwezigheid van daglicht en de kwaliteit van de lucht. Het is deze laatste factor die voor de meeste problemen zorgt.

Te veel vocht

De binnenlucht krijgt klappen door onze eigen levensstijl. In vergelijking met vijftig jaar geleden veroorzaken we veel meer vocht in onze leefruimtes. Denk aan de dagelijkse douche, de (vaat)wasmachine, het koken in open keukens,…Het veroorzaakt een hoge luchtvochtigheid, condens en schimmel die bij gebrek aan goede ventilatie niet verdwijnt.

Te veel koolstofdioxide (CO2)

Mensen en huisdieren onttrekken zuurstof aan een ruimte door in te ademen en stoten CO2 uit door uit te ademenen. Geen probleem als je een slim ventilatiesysteem gebruikt dat CO2 afvoert. Wel een probleem als de ventilatie tekort schiet en er geen aanvoer is van zuivere lucht. Gevolg? Hoofdpijn, prikkelbaarheid en gebrek aan concentratie.

Te veel stof

Heel wat machines die we gebruiken veroorzaken stof in de ruimte. Denk aan printers, televisie- en computerschermen, stofzuigers (brengt helaas ook veel stof in de ruimte!). Daarnaast vindt de buitenlucht zijn weg naar binnen en die kan pollen en fijn stof met zich meebrengen.

Bereken zelf welke ventilatie-oplossing een antwoord biedt op jouw vochtproblemen.

Onze ventilatie-experten berekenen welke decentrale ventilatie-unit van Meltem een oplossing biedt voor de vochtproblemen in jouw woning of bedrijfsruimte.