WAAROM ZIJN BUNGALOWS ZO KWETSBAAR VOOR SCHIMMEL?

Mensen op respectabele leeftijd kiezen vaak voor een bungalow of laagbouwwoning. Ze kopen een kleiner, comfortabel huis mét een tuintje en vooral zonder trappen. Maar soms komen ze bedrogen en duikt er in de pas aangekochte bungalow overal schimmel op en ruikt het er opvallend muf. Hoe komt dat?

Kleine leefruimtes, meer verzadigde lucht

Een laagbouwwoning heeft meestal kleinere, compacte leefruimtes. De lucht in die kleinere kamers is dan ook veel sneller verzadigd. Bewoners, huisdieren, maar ook huishoudtoestellen produceren immers veel vocht. In een vochtig klimaat krijgen schimmels alle kansen om zich te verspreiden en muren, plafonds en kasten aan te tasten.

Moeilijker te ventileren

Ventileren is cruciaal om de vochtigheid in de lucht weg te werken en schimmel tegen te gaan. Eén raam openzetten is niet de oplossing. Het is net belangrijk om meerdere ramen tegen elkaar open te zetten zodat het ‘trekt’. Bungalows zijn opgebouwd met één centrale hall waardoor kamers en dus ook ramen niet tegenover elkaar liggen. Goed verluchten is dus niet zo gemakkelijk. En wat in de winter? Dan is ramen openzetten een aanslag op je energiefactuur.

Alles gesloten uit angst voor inbraak

Bewoners van bungalows sluiten alle ramen als ze de deur uitgaan want ze willen uiteraard geen inbrekers over de vloer. Maar door alles goed dicht te houden, krijg je ook meer schimmel en bedompte, zurige lucht in huis.

De oplossing?

Muren injecteren, spouwmuren laten optrekken… het is meestal niet de juiste oplossing voor schimmelvorming in bungalows. Degelijk ventileren is wel de boodschap.

 

  • De compacte ventilatie-unit van Life Comfort maakt van je laagbouwwoning een gezonde, comfortabele en schimmelvrije plek.
  • De uiterst stille en discrete unit zuigt continu verzadigde lucht af en brengt zuurstofrijke gefilterde buitenlucht aan.
  • Dankzij warmterecuperatie is die verse lucht aangenaam van temperatuur en bespaar je heel wat op je energiefactuur.
  • Je leeft in een gezonde en goed geventileerde woning, waardoor kwaaltjes zoals luchtweginfecties, hoofdpijn sterk verminderen.
  • Je hoeft ramen niet meer tegen elkaar open te zetten en in de tocht te zitten.

Bereken zelf welke ventilatie-oplossing een antwoord biedt op jouw vochtproblemen.

Onze ventilatie-experten berekenen welke decentrale ventilatie-unit van Meltem een oplossing biedt voor de vochtproblemen in jouw woning of bedrijfsruimte.