Waarom raamroosters vochtproblemen niet oplossen

Raamroosters worden vaak gebruikt om vochtproblemen aan te pakken in oudere gebouwen en woningen waar er geen ventilatiesysteem is geïnstalleerd. Ze worden vooral gekozen omdat raamroosters een lage kost hebben. Raamroosters kunnen helpen om verse lucht in de woning te krijgen, maar bieden helaas geen oplossing bij vochtproblemen… Wij vertellen je waarom niet.

raamroosters vochtproblemen

Een beperkte ventilatie- en temperatuurcontrole

Raamroosters zorgen ervoor dat lucht stroomt van binnen naar buiten en omgekeerd. Doordat er geen systeem is om de luchtstroom te reguleren, heb je beperkte controle over de ventilatie. Vooral in ruimtes met beperkte ventilatiemogelijkheden zoals badkamers of in grote ruimtes vormt dit een probleem.

In de winter zal koude buitenlucht binnenstromen en de verwarmde binnenlucht verdwijnt naar buiten. In de zomer draait het om en stroomt warme buitenlucht naar binnen. 

Bovendien heb je geen warmterecuperatie bij raamroosters. De verwarming wordt dan vaak een graad warmer gedraaid waardoor de energiefactuur ook stijgt.

Luchtvochtigheid en luchtkwaliteit reguleren

Vooral in een vochtige omgeving, zoals een badkamer of keuken, of tijdens periodes met veel regen, geeft het onvoldoende reguleren van luchtvochtigheid in een ruimte problemen. Het leidt tot vochtproblemen zoals schimmelvorming op de muren en condensatie op de ramen. Schimmelvorming tast niet enkel muren en plafonds aan, maar is ook schadelijk voor de gezondheid.

Raamroosters hebben daarnaast geen ingebouwde filtermogelijkheden om stof en pollen uit de binnenkomende lucht te verwijderen. Hierdoor komen stof en pollen in de binnenlucht. Dit is oncomfortabel voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Een decentrale ventilatie-unit

Een oplossing voor vochtproblemen die ook geen grote breekwerken of aanpassingen vraagt, is een decentrale ventilatie-unit. Deze unit bestaat uit een buitenrooster, maar langs de binnenkant zit een systeem waar de binnen- en buitenlucht gereguleerd wordt. Zo wordt de warmte uit de verzadigde binnenlucht gehaald om de binnenkomende buitenlucht op te warmen. 

Doordat er opnieuw een gecontroleerde luchtstroom in de woning is, kunnen schimmel en andere vochtproblemen zich niet ontwikkelen. Je kan trouwens ook een pollenfilter toevoegen aan een decentrale ventilatiesysteem. Zo komen pollen, benzinedampen en vuile stoffen van de buitenlucht niet binnen.

Wil jij ook een budgettaire oplossing voor vochtproblemen die echt werkt? Vraag gratis een demo aan en bekijk of een decentrale ventilatie-unit soelaas kan bieden.

Bereken zelf welke ventilatie-oplossing een antwoord biedt op jouw vochtproblemen.

Onze ventilatie-experten berekenen welke decentrale ventilatie-unit van Meltem een oplossing biedt voor de vochtproblemen in jouw woning of bedrijfsruimte.