WAAROM KOMEN VOCHT EN SCHIMMEL VAKER VOOR AAN DE KUST?

Ongeveer een vijfde van de Vlaamse woningen kampt met vochtproblemen. Aan de kust pieken de statistieken zelfs. Huizen en appartementen hebben daar beduidend vaker te kampen met vochtproblemen of zelfs muurschimmels en een muffe geur. De oplossing voor een te vochtig binnenklimaat laat zich samenvatten in één woord: ventileren.

Waarom komt schimmel in huis vaker voor aan de kust?

De aanwezigheid van mensen en huisdieren zorgt sowieso voor een hogere luchtvochtigheid in een woning (denk aan het vocht van ademhaling, maar ook het gebruik van huishoudtoestellen). Aan zee komt daar ook nog eens de algemene hoge luchtvochtigheid bij waardoor het binnenklimaat extra snel verzadigd raakt en aan zuivering toe is. Gebeurt dat niet dan creëer je binnen een zodanig vochtig klimaat dat schimmels er zich goed in kunnen ontwikkelen.

In de zomer kunnen de ramen tegen elkaar open gezet worden, maar in de andere seizoenen is dat niet aangenaam en zeker niet energie-efficiënt en dus houden we ramen en deuren dicht. Een muffe huisgeur en schimmelspikkeltjes kunnen dan opduiken en betekenen een afknapper voor jezelf en je gasten. Los van de geur en het uitzicht hebben te veel vocht en schimmelsporen ook een effect op je gezondheid. Denk aan hoofdpijn, hoesten en moeilijker ademhalen.

Hoe ventileer ik mijn huis of appartement aan zee?

Alle bronnen van vocht binnenshuis beperken is niet mogelijk. Daarom is het belangrijk dat er in een woning continu geventileerd wordt door een ventilatiesysteem, zodat er geen schimmels of luchtverzadiging kunnen ontstaan. Een ventilatiesysteem in een woning zorgt voor de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van vuile, vochtige binnenlucht. Een ventilatiesysteem kan er zo voor zorgen dat er gezondere binnenlucht is, wat de gezondheid alleen maar ten goede komt.

Om verzekerd te zijn van een zuiver en gezond binnenklimaat, is een decentrale ventilatie unit een ideale en budgetvriendelijke oplossing. Een decentraal ventilatiesysteem biedt bijvoorbeeld veel soelaas aan appartementen omdat een centraal systeem in vele flatgebouwen niet aanwezig is of niet geplaatst kan worden. Met een budgetvriendelijker decentraal ventilatiesysteem D hou je zelf controle op een gezond binnenklimaat en dit op een energie-efficiënte manier.

De Life Comfort-unit biedt een budgetvriendelijke oplossing zonder te veel gedoe. Voor de plaatsing van de Life Comfort-unit zijn er namelijk geen verbouwingswerken nodig, de unit is dus in een wip geïnstalleerd. Daarnaast maakt het ventilatiesysteem gebruik van warmte terugwinning, waardoor er geen energieverlies ontstaat.

Bereken zelf welke ventilatie-oplossing een antwoord biedt op jouw vochtproblemen.

Onze ventilatie-experten berekenen welke decentrale ventilatie-unit van Meltem een oplossing biedt voor de vochtproblemen in jouw woning of bedrijfsruimte.