WAAROM DUIKT SCHIMMEL OP AAN EEN KOUDEBRUG EN WAT KAN IK DOEN?

Schimmel in huis is een probleem dat meerdere oorzaken kan hebben. Eén van de oorzaken hiervan zijn koudebruggen. Dit zijn zones in muren, daken of vloeren waar de isolatielaag is onderbroken en zodoende warmteverlies tot gevolg hebben. Door het warmteverschil tussen de goed geïsoleerde plaatsen en de plaatsen waar de isolatielaag is onderbroken, kunnen er vochtplekken en condensatie ontstaan die op lange termijn leiden tot schimmelvorming.

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een plek waar de isolatielaag is doorbroken in de constructie van een huis of gebouw. Dat gebeurt vaak op plekken waar er sprake is van een overgang in de constructie. Hierbij kan je denken aan de overgang van een geïsoleerde muur naar een vloer, dak of kozijn. Hoewel het warmteverlies leidt tot een hogere energierekening doordat je verwarming harder moet werken om het huis te verwarmen, is de oorzaak van een koudebrug voornamelijk warmteverschil. Dit verschil in warmte leidt tot condensatie en vocht waardoor er op de duur schimmel ontstaat.

Hoe bestrijd ik schimmel door koudebruggen?

Om het probleem bij de bron aan te pakken zou je je huis grondig moeten renoveren. Dat is in de meeste gevallen een kostbaar project waar niet iedereen het budget voor heeft.

Het is ook mogelijk om de schimmelvorming aan te pakken met een decentraal ventilatiesysteem in de ruimte waar het probleem zich stelt. De Life Comfort Unit is een effectieve oplossing om schimmel aan te pakken door vochtvorming in je woning. Het voordeel van de Life Comfort Unit is dat je huis of appartement zonder warmteverlies geventileerd wordt. De verzadigde, te vochtige lucht wordt afgevoerd en vervangen door gefilterde lucht die automatisch op temperatuur wordt gebracht. Dankzij de stabiele ventilatie in je ruimte krijgt schimmel geen kans, ook niet aan koudebruggen.

Voor astmapatiënten en allergische personen is het ook mogelijk om je Life Comfort Unit uit te laten rusten met HEPA carbonfilters om de lucht te filteren voor pollen en stof.

Bereken zelf welke ventilatie-oplossing een antwoord biedt op jouw vochtproblemen.

Onze ventilatie-experten berekenen welke decentrale ventilatie-unit van Meltem een oplossing biedt voor de vochtproblemen in jouw woning of bedrijfsruimte.