ONGEZONDE, MUFFE LUCHT IN HUIS? ONTDEK DE VOORDELEN VAN GEFILTERDE BINNENLUCHT.

Krijg je vaak hoofdpijn en heb je moeilijkheden om je te concentreren? Wil je je nachtrust verbeteren? Of ben je op zoek naar manieren om allergieën te voorkomen? We zijn allemaal vertrouwd met het principe van “gezonde buitenlucht”. Toch is ook gezonde binnenlucht van cruciaal belang. Een aangenaam binnenklimaat zorgt voor een boost in je gezondheid, je humeur en je productiviteit. Toch is gezonde binnenlucht niet altijd even vanzelfsprekend. Ontdek hoe jij dit kan aanpakken in deze blog.

De gevaren van “ongezonde” lucht

Ongezonde binnenlucht is overal. Je hoeft geen kachel aan te steken of binnen te roken om een ongezond binnenklimaat te creëren. Muffe en zuurstofarme binnenlucht wordt gecreëerd door verschillende factoren. Veel personen in dezelfde ruimte, die allerlei bacteriën en virussen verspreiden. Verschillende apparaten (zoals computers, printers, luidsprekers), die zorgen voor droge, stoffige lucht.

Het is dus aangeraden om vuile, vochtige binnenlucht te vervangen door verse buitenlucht. Jammer genoeg is dit niet vanzelfsprekend met de hoge isolatienormen voor nieuwbouw of gerenoveerde gebouwen, waar spontane ventilatie nihil is. Hierdoor is de binnenlucht in dit type gebouw tot wel 50 keer meer vervuild dan de buitenlucht – zeker in de winter, wanneer we onze ramen minder openen. 

De kans is dus reëel dat je dit bericht leest in de ongezonde binnenlucht van je kantoor of je woning. Daarom is een continue en automatische zuivering en filtering van de lucht een must-have voor ieder type gebouw.

Gefilterde binnenlucht: een boost voor gezondheid

Gefilterde binnenlucht is eerst en vooral goed voor je gezondheid (en die van de mensen rondom je). Bacteriën en virussen krijgen immers veel minder overlevingskansen in propere, gefilterde lucht. 

Dat zorgt bijgevolg voor minder kleine kwaaltjes zoals loopneuzen, niesbuien, hoofdpijn, hoesten, prikkelende ogen, keelpijn, vermoeidheid, … maar ook voor minder grotere aandoeningen zoals luchtweginfectie of allergieën. Minder ziektekiemen in de lucht, dus ook minder zieken in je bedrijf of je gezin.

Verbeterde productiviteit

De continue aanvoer van zuivere, zuurstofrijke lucht bevordert daarbovenop de concentratie en focus van de personen in de ruimte. Een middagdip of vermoeidheid in de namiddag zijn dus voorgoed verleden tijd. Dat zorgt bijgevolg voor extra concentratievermogen én verhoogde productiviteit. 

En dan nog een extra nice-to-have: stof wordt uit de lucht gefilterd. Je hebt dus minder vuil in de lucht… en je moet minder afstoffen!

Ramen openzetten, een must have?

De meeste hedendaagse woningen hebben geen natuurlijke luchtzuivering. Ongezonde binnenlucht blijft dus ook effectief binnen, wat de negatieve gevolgen alleen maar versterkt. Een klassieke reflex is dan het openen van de ramen. Toch is dat niet altijd ideaal: dit zorgt voor warmte- en energieverlies, zeker in de winter. 

Een goede ventilatie is dus een nodige en duurzame ommekeer. Een ventilatiesysteem vormt muffe lucht om tot een zuiver en productief klimaat. Tegelijkertijd kan je je ramen gewoon gesloten houden en bespaar je op die manier tot 30% op je energie kosten. Zuivere lucht, warmte én een win in je portefeuille.

Je investering in een ventilatiesysteem betaalt zich dus drievoudig terug: een lagere energiefactuur, hogere productiviteit en minder ziektes. 

Hoe werkt een Life Comfort-ventilatiesysteem?

De Life Comfort-unit voert verzadigde binnenlucht naar buiten en brengt gezuiverde buitenlucht naar binnen in de ruimte. Het systeem heeft een warmtewisselaar die de oude lucht gebruikt om de gezuiverde lucht op temperatuur te brengen. Daarbovenop zorgen de krachtige filters ervoor dat stof, roet en pollen van buitenaf ook effectief buiten blijven. En zo ontstaat een deugddoend, voordelig binnenklimaat.

Bereken zelf welke ventilatie-oplossing een antwoord biedt op jouw vochtproblemen.

Onze ventilatie-experten berekenen welke decentrale ventilatie-unit van Meltem een oplossing biedt voor de vochtproblemen in jouw woning of bedrijfsruimte.