SCHIMMEL IN HUIS: HOE KOMT HET DAAR EN HOE LOS JE HET OP?

Last van vieze schimmelplekken, een muffe geur en een vochtig gevoel? Schimmel in huis komt vaker voor dan je zou denken, maar gelukkig is het ook makkelijk op te lossen als je het probleem op de juiste manier aanpakt.

Wat is schimmel en waar komt het voor in huis?

Schimmels zijn een soort microscopisch kleine paddenstoelen die in de natuur aanwezig zijn. Ze verspreiden zich door middel van sporen die in de lucht ronddwarrelen. Zo komen ze in elk huis terecht. Enkel wanneer er voldoende vocht is in de omgeving, groeien de sporen uit tot schimmels. Dus overal in je huis waar het langdurig vochtig is, is er een grote kans dat er schimmels kunnen ontstaan. Denk maar aan je badkamer, keuken, slaapkamer, wasplaats, kelder, … Meestal kan je schimmels herkennen aan de bruine, zwarte of groene vlekken op muren of plafonds en de muffe geur.

Gevolgen voor de gezondheid?

Schimmels tasten niet enkel je woning aan, maar ook je gezondheid. Zo kan de blootstelling aan schimmels aanleiding geven tot allergische klachten. Het geeft een verhoogd risico op luchtwegklachten, luchtweginfecties, en zelfs het ontstaan of verergeren van astma. Bovendien is een vochtige omgeving om in te leven sowieso niet goed voor je gezondheid. Het vormt niet alleen de ideale omgeving voor huisstofmijt en ander ongedierte, maar het kan ook aanleiding geven tot reumatische klachten.

Hoe geraak je ervan verlost?

De oorzaken van schimmels komen bijna altijd neer op een te hoge vochtigheidsgraad. Om definitief verlost geraken van het probleem, moet je de oorzaak ook direct aanpakken.

Kijk eerst goed na af je geen last hebt van een kapotte waterleiding, afvoerbuis of verwarmingsbuis, of lekkende dakgoten. Hiervoor laat je best een specialist komen.

Daarnaast is vaak condensatievocht en een slechte ventilatie het probleem. Condensatievocht onstaat door uitgeademde lucht, koken, douchen, kleding drogen, … Wanneer deze vochtige lucht afkoelt en niet voldoende wordt afgevoerd, gaat het voor condens zorgen op bijvoorbeeld je muren. En vocht is nu net waar schimmels nood aan hebben. Voorkom dus een teveel aan vocht door de ruimte voldoende te ventileren en te verluchten.

Sommige experts beweren dat je meteen drastische maatregelen moet nemen zoals het volledig opnieuw isoleren van de muren, maar vaak is het een lokaal ventilatieprobleem. De ruimte goed ventileren en verluchten doe je best door een slimme ventilatie-unit te laten plaatsen met hepa carbon filters en warmterecuperatie. Zo wordt de vochtige muffe lucht afgevoerd en gezuiverde lucht binnengebracht. En dit zonder verlies van warmte. Op deze manier vermijd je dus simpel een vochtige en ongezonde omgeving.

Geef schimmel geen kans meer! Kies voor een Life Comfort unit.

Bereken zelf welke ventilatie-oplossing een antwoord biedt op jouw vochtproblemen.

Onze ventilatie-experten berekenen welke decentrale ventilatie-unit van Meltem een oplossing biedt voor de vochtproblemen in jouw woning of bedrijfsruimte.