KAN JE HUIS OF WERPLEK JE ZIEK MAKEN?
Het is wel het laatste waar mensen aan denken: dat hun chronische klachten zoals hoofdpijn, hoesten, loopneus, vermoeidheid, slecht slapen te linken zijn aan de lucht in hun eigen huis of op de werkplek. En toch is een ongezond binnenklimaat vaak de oorzaak van heel wat klachten.
Ironisch genoeg zijn het meestal mensen zelf die de binnenlucht verontreinigen. Onze lichamen geven heel wat stoffen en geuren af die de lucht verzadigen en vochtig maken. Daarnaast zijn er onze dagelijkse handelingen: strijken met stoom, was binnen ophangen, koken, douchen, …allemaal zaken die onmiddellijk invloed hebben op de vochtigheidsgraad in huis. Daarnaast zijn er ook nog externe factoren die de lucht die we inademen bezoedelen zoals pollen, fijn stof, stof van printers, radongas,…
Westerse mens brengt grootste deel van de dag binnen door
Dat we ‘leven en ademen’ in onze woning daar kunnen we natuurlijk niet omheen. Maar de moderne Westerse mens brengt gemiddeld 90% van de tijd binnen door. En als er dan onvoldoende ventilatie en licht in de ruimtes aanwezig is, dan komen we in de problemen.
Oude gebouwen kunnen met hun kieren en spleten rekenen op een natuurlijke vorm van ventilatie. Modernere huizen of kantoorgebouwen zijn goed geïsoleerd waardoor natuurlijke ventilatie wegvalt. Het is daarom dat overheden sensibiliseringscampagnes op poten zetten om mensen diets te maken dat voortdurend ventileren essentieel is voor de gezondheid. Een ventilatie-unit met luchtfilters zoals dat van Life Comfort is dan ook een perfecte oplossing om je slaapkamer of leefruimte gezond en zuiver te houden.
Binnenlucht laten controleren?
Merk je dat je kinderen lang blijven zitten met hoest, hoofdpijn of vermoeidheid? Slapen jij of je partner slecht, heb je een zwaar hoofd en concentratieproblemen? Hou dan in je zoektocht naar oplossingen sneller rekening met het feit dat het wel eens kan liggen aan de binnenlucht die je voortdurend inademt en het gebrek aan continue ventilatie. Wil je echt zeker weten hoe het zit, dan kan je je binnenlucht laten onderzoeken. Daarvoor contacteer je de medisch milieukundige van je gemeente.