VOORKOM SCHIMMEL IN HUIS

Heb je last van schimmel in je leefruimte, badkamer, slaapkamer …? Wil je deze ongemakken tijdig tegengaan of vanaf het begin vermijden? Benieuwd hoe jij dit tegen kan gaan zonder grote verbouwingswerken? Wij geven je enkele tips voor een vocht- en schimmelvrij huis.

Hoe ontstaat schimmel?

Vochtproblemen zoals schimmel ontstaan als de luchtvochtigheid in een ruimte te hoog is en er onvoldoende ventilatie is. Vaak zijn vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken hier de dupe van aangezien er condensatie optreedt bij temperatuurverschillen. Zo wordt er veel vocht geproduceerd tijdens het koken of tijdens het douchen.

Maar ook droge ruimtes zoals de leefruimte, slaapkamers, de hal … kunnen last hebben van vochtproblemen. Dit kan onder andere door lekkages maar ook door condensatie van activiteiten zoals uitademen, strijken … Schimmelsporen zijn namelijk overal aanwezig in de lucht en verspreiden zich sneller in vochtige omstandigheden. Bovendien is warmte een broeihaard voor bacteriën waardoor schimmel kan beginnen groeien.

Hoe voorkomen of bestrijden?

Condens voorkomen en een constante temperatuur behouden zijn natuurlijk geen evidente maatregelen. Je kan alvast proberen om je woning regelmatig te verluchten door de ramen open te zetten maar dit is vaak niet voldoende. Een decentraal ventilatiesysteem kan je hierbij helpen. De ventilatie-unit neemt vervuilde lucht op en filtert deze tot zuivere lucht. Bovendien zorgen de vochtregelaars in de unit steeds voor de juiste luchtvochtigheid. Zo wordt overtollig vocht afgevoerd waardoor schimmels minder kans krijgen.

De voordelen van decentrale ventilatie

Naast vochtproblemen verminderen of tegengaan, heeft een ventilatiesysteem nog heel wat andere voordelen. Dankzij de hoogwaardige filters worden onder andere pollen en fijnstof uit de lucht gehaald. Zo heb jij minder last van allergieën. Bovendien kunnen ook andere kwaaltjes zoals hoofdpijn, droge keel, hoest, slecht slapen … verlicht worden dankzij gezonde lucht.

Daarnaast is een decentraal ventilatiesysteem van Life Comfort zeer eenvoudig te installeren. Er komen geen grote breekwerken aan te pas. Er is enkel een discrete opening voor de luchtafvoer te zien.

Tenslotte is het systeem ook uiterst energiezuinig dankzij de warmtewisselaar. De gefilterde lucht wordt terug in de ruimte geblazen aan dezelfde temperatuur van de vervuilde lucht. Zo ontstaat er geen energieverlies bij het filteren van de lucht.

Bereken zelf welke ventilatie-oplossing een antwoord biedt op jouw vochtproblemen.

Onze ventilatie-experten berekenen welke decentrale ventilatie-unit van Meltem een oplossing biedt voor de vochtproblemen in jouw woning of bedrijfsruimte.