7 TIPS VOOR GEZONDE LUCHT IN HUIS

Wist je dat de binnenlucht in huis vaak meer vervuild is dan de buitenlucht? Dat voorwerpen en materialen in huis maar ook onze activiteiten en ademhaling stoffen uitstoten die onze lucht vervuilen. En dat ze heel wat gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken? Ontdek hoe je zorgt voor gezonde lucht in huis.

Verluchten

Verluchten doe je door de ramen en deuren in huis even wagenwijd open te zetten. Deze tijdelijke maatregel zorgt op korte termijn voor een gezonder binnenklimaat door de huidige lucht in huis te laten circuleren en vervuilde binnenlucht te vervangen door verse buitenlucht. Het spreekt voor zich dat dit op lange termijn niet voldoende is.

Ventileren

Ventileren is het continu verversen van de binnenlucht in huis om de luchtkwaliteit op peil te houden. Dit houdt in dat de lucht constant circuleert. Zo zorgt ventilatie voor zuivere zuurstof en wordt overtollig vocht afgevoerd. Ventileren kan door middel van mechanische ventilatie, waarbij een ventilatiesysteem wordt gebruikt om de lucht te verplaatsen. Wist je trouwens dat vooral nieuwbouwwoningen extra moeten inzetten op ventilatie? Deze woningen zijn vaak erg goed geïsoleerd, waardoor naast de warmte ook de vervuilde lucht binnen wordt gehouden.

Vochtigheid verminderen

Heel wat normale zaken in huis produceren dampen of vocht in huis. Denk maar aan koken, was drogen, douchen … Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelvorming en/of slechte luchtkwaliteit. Daarom is het belangrijk om je dampkap steeds te gebruiken tijdens het koken, je was liefst buiten te drogen en te zorgen voor een afzuiging in je badkamer. Zijn die laatste twee niet mogelijk? Dan zet je best enkele ramen open na het drogen van je was of het douchen.

Natuurlijke schoonmaakproducten gebruiken

Wist je dat vele schoonmaakproducten schadelijke stoffen bevatten? Bij het poetsen van je woning kunnen deze schadelijke stoffen dus vrij komen in de lucht. Als je dit graag wil vermijden, gebruik je best zoveel mogelijk natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals citroen, baking soda, groene zeep, azijn … Deze producten zijn trouwens niet alleen beter voor de luchtkwaliteit in huis maar ook voor het milieu.

Huisdieren proper houden

Ook huisdieren kunnen de lucht in huis vervuilen met huidschilfers, uitwerpselen, haren, speeksel … Daarom is het belangrijk om je huisdieren steeds proper te houden door ze bijvoorbeeld regelmatig te borstelen of om de kattenbak tijdig te verschonen.

Gebruik planten

Planten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook super nuttig. Planten verminderen de hoeveelheid CO2 en schadelijke chemicaliën in de lucht en verhogen de hoeveelheid zuurstof. Zo kunnen ze dus bijdragen aan frissere en gezonde binnenlucht in huis.

Decentrale ventilatie

Bovenstaande tips zijn alvast enkele stappen in de goede richting als het gaat over gezonde binnenlucht. Maar wil je hier graag nog wat verder in gaan? Dan is een decentraal ventilatiesysteem (met warmteterugwinning) van Life Comfort de ideale oplossing.

Dankzij deze ventilatie-unit wordt de lucht in huis continu ververst. De ventilatie-unit voert de verzadigde lucht af en brengt gezonde lucht aan. Een warmtewisselaar recupereert de bestaande warmte zodat er geen energieverlies ontstaat. Zo zorg je niet alleen voor een gezondere leefomgeving maar ook voor een energiebesparing. Win-win dus!

Bereken zelf welke ventilatie-oplossing een antwoord biedt op jouw vochtproblemen.

Onze ventilatie-experten berekenen welke decentrale ventilatie-unit van Meltem een oplossing biedt voor de vochtproblemen in jouw woning of bedrijfsruimte.