
De gevaren van “ongezonde” lucht
Het is dus aangeraden om vuile, vochtige binnenlucht te vervangen door verse buitenlucht. Jammer genoeg is dit niet vanzelfsprekend met de hoge isolatienormen voor nieuwbouw of gerenoveerde gebouwen, waar spontane ventilatie nihil is. Hierdoor is de binnenlucht in dit type gebouw tot wel 50 keer meer vervuild dan de buitenlucht – zeker in de winter, wanneer we onze ramen minder openen.
De kans is dus reëel dat je dit bericht leest in de ongezonde binnenlucht van je kantoor of je woning. Daarom is een continue en automatische zuivering en filtering van de lucht een must-have voor ieder type gebouw.
Gefilterde binnenlucht: een boost voor gezondheid
Dat zorgt bijgevolg voor minder kleine kwaaltjes zoals loopneuzen, niesbuien, hoofdpijn, hoesten, prikkelende ogen, keelpijn, vermoeidheid, … maar ook voor minder grotere aandoeningen zoals luchtweginfectie of allergieën. Minder ziektekiemen in de lucht, dus ook minder zieken in je bedrijf of je gezin.
Verbeterde productiviteit
En dan nog een extra nice-to-have: stof wordt uit de lucht gefilterd. Je hebt dus minder vuil in de lucht… en je moet minder afstoffen!
Ramen openzetten, een must have?
Een goede ventilatie is dus een nodige en duurzame ommekeer. Een ventilatiesysteem vormt muffe lucht om tot een zuiver en productief klimaat. Tegelijkertijd kan je je ramen gewoon gesloten houden en bespaar je op die manier tot 30% op je energie kosten. Zuivere lucht, warmte én een win in je portefeuille.
Je investering in een ventilatiesysteem betaalt zich dus drievoudig terug: een lagere energiefactuur, hogere productiviteit en minder ziektes.